29 May 2010

Ada'da Sezonun En İyi Teknik Adamları #2 Roy Hodgson


Sezonun bitiminde Ferguson "Hodgson bu sezon yaptıklarıyla Premier Lig'in en iyi hocalarından biri olmayı başarmıştır..." diye hükmünü verdikten sonra Hodgson'un geldiği nokta hakkında daha fazla söz etmeye gerek yok aslında. Son dönemde Fulham hikayeleri de sıkça yer buldu çeşitli mecralarda. Öyleyse biz dikkatimizi çeken bir kaç tespiti yapıp Hodgson'un başarısını kendimizce taçlandırmakla yetinelim.

Hodgson, Fulham'ın League One'dan Premier Lig'e uzanan sürecinde Jean Tigana'dan sonra en çok emeği bulunan ikinci teknik adam. 1976'da Halmstad'da başladığı "Kuzey" turunu 2007'de Finlandiya milli takımıyla sonlandırdı ve bu sırada görev aldığı hemen her takımla çok ciddi başarılara ulaştı. Yumuşak karnı Premier Lig tecrübesizliği idi. 1997'de iki sezon önce lig şampiyonluğuna ulaşmış Rovers'in başına geçti. Çok iyi hamlelerle kotardığı ilk sezonun ardından, ikinci sezonun sonunu dahi getiremeden İngiltere'yi terketti. 2007'de Fulham'ın başına geçene kadar elinde bulundurduğu tek Premier Lig hatırası buydu Hodgson'un. Fakat Kuzey'de oldukça "pişmişti" ve 2007 Aralık'ında ligin diplerine demir atmış Fulham'ı çalıştırmayı kabul ettiğinde, aslında "kumara" değil farklı ülkelerde elde ettiği tecrübe ve birikimleri nihayet yansıtabilmeye meraklı olduğunu henüz kimse bilmiyordu, tahmin edemiyordu.

Sonuç olarak 2008-2009 sezonunu 7. bitiren, ertesi sezon yer aldıklar Avrupa Ligi'nde finale kadar yükselen, 14-15 oyuncunun içinde bulunduğu dar bir rotasyon sistemiyle Premier Lig'de var olmayı başarabilen, geleneksel İngiliz futbolunu çağdaş motiflerle süsleyen bir takım yaratmış bulunuyordu Hodgson. Takımı bu sezon ligi 12. bitirdi ama ardında o kadar anlamlı şeyler bıraktı ki, bunların her biri tek başına Hodgson'u Ada'da sezonun en iyi teknik adamlarından biri yapmaya yetti. Kişilikli futbol anlayışının yanı sıra, sezon içindeki Smalling-Drogba eşleşmesinde 18'lik genç stopere güvenebilmesi, Zamora ve arkasında gezdirdiği Gera'nın üst düzey bir sezon geçirmelerini sağlayarak bu iki isme futbolculuklarının altın çağını yaşatması, Hodgson'un en önemli eserleri olarak zihinlerdeki yerini alırken, Avrupa Ligi'nde Shakhtar başta olmak üzere, Juventus,Wolfsburg ve Hamburg gibi favorileri eleyerek ulaştığı final, futbol var olduğu sürece "diğerleri"nin de iddiası olduğunu anlatması sebebiyle, onu tarihin en "hevesli" sayfalarına kaydediyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder