20 May 2010

Ada'da Sezonun En İyi Teknik Adamları #3 Carlo Ancelotti




Takımına 5 sezon sonra çifte kupa kazandıran bir teknik adam bu listenin de liderliğini hak etmez mi? Amacımız, şampiyonlara biraz daha gerilerde yer vermek ve deyim yerindeyse çifte kupadan görece daha zor hedefleri gerçekleştirenleri listenin tepesine taşımak. Yani, Ancelotti bu sezon şüphesiz çok önemli işler başarmıştır ama "seçim sistemi"nin aleyhine işlemesi sonucu, kendisine 3. sırada yer bulmuştur.

Ancelotti nasıl bir teknik adamdır? Bu sezon hangi doğrularla Chelsea'yi çifte kupaya taşımıştır? Sezonun en iyi teknik direktörleri serisi, bir anlamda ödül töreni konseptinde olduğu için uzun uzun taktiksel incelemelere girip, başarının nasıl geldiğini detaylandırırken, niyetimizden sapmak istemiyoruz. Hem zaten bu işi Fever Pitch Blog'dan Can gayet güzel yapmış. İsteyen şuradan okuyabilir, okumalıdır.

Bize göre, Ancelotti'nin temel başarısı 4-3-1-2 veya 4-3-2-1, hangi dizilişi benimserse benimsesin, bunu, deforme, asimetrik kısacası dağınık bir şekilde yansıtmasıdır. Bir yandan dizilişlerde bu açık fikirli yaklaşımını sürdürürken, oyuncu seçimlerinde de, Drogba'nın formu iyi olduğunda Anelka ne kadar nazlanırsa nazlansın, Anelka'yı, aynı şekilde Fransız'ın formu iyi olduğunda da Fildişi'li golcüyü yanında bekletebilecek kadar kuralcı davranabilmesi, takım içi rekabet dengesini de takımın lehine döndürerek, bir anlamda sistemin "tıkır-tıkır" işlemesine vesile olmuştur. Öyle ki, Ballack'tan Belletti'ye, Belletti'den Deco'ya tüm oyuncuları yeniden kazandı Ancelotti. Joe Cole hariç. 7'şer, 8'er gollü galibiyetlerine hiç girmeyeceğim, rekor gollü şampiyonluğa değinmeyeceğim. Zira hepsi, bu sistemin tam anlamıyla oturtulması doğrultusunda vuku bulmuşlardır. Dehasına, Obi Mikel, Ivanovic, Ballack ve Anelka'nın üstünde bir kez daha şahit olduğumuz Carlo, futbola hocası Sacchi'den aldıklarından fazlasını bırakacak gibi görünüyor.

Son olarak; Stanford Bridge'deki şampiyonluk kutlamalarında "Come on Chelsea" diye bağırmaktan çekinmeyen performansı ile Carlo "gönlümün listeleri" dışında tüm listelerde birinciliği alabilir, alacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder