18 May 2010

Ada'da Sezonun En İyi Teknik Adamları #5 Owen Coyle


Her sezon bitiminde bu tip listelemeler yapılır. İlgilendiğimiz, gündemimizi meşgul eden hemen her ülkenin en üst liglerinde şampiyonlar belli oldu. Ancak, amacımız salt şampiyonların onurlandırıldığı hakim yayınların aksine, sahip olduğu imkanlar çerçevesinde en az şampiyonlar kadar önemli işler yapan hocaları da gündeme getirmek, onlara teşekkür etmektir. Futbol, diğer sporlara nazaran favorilerin en çok zorlandığı, fakat son kertede, yine de favorilerin "avantajlı" olduğu bir oyun. Bu açıdan bakıldığında, Ertuğrul Sağlam'ın şampiyonluğu, Harry Redknapp'ın -çok iyi bir kadroya sahip olsa da- Tottenham'ı ilk dörde sokabilmesi ya da Roy Hodgson'un Fulham'ının Avrupa Ligi'nde final oynayabilmesi çok daha anlamlı "detay"lardır. Bize düşen görev ise, onların bir sonraki senenin "detay"ı yapacak hakim futbol anlayışından, favorilerden olabildiğince uzak durmaktır.

Sözü uzatmadan, Premier Lig'in bu sezon için en iyi 5 performansını sergileyen teknik adamlardan -bizce- 5.'si olan Owen Coyle'ye geçelim:

Owen Coyle : Listenin en genç ismi Coyle henüz 44 yaşında. Futbol kariyeri boyunca Dundee United, Motherwell, Dunfermline United ve Falkirk gibi İskoçya'nın vasat ekiplerinde forma giyen İskoç-İrlanda asıllı teknik adam, günümüzde yükselen "sönük futbolculuk geçmişi"ne sahip fakat dersini iyi çalışan teknik adamlar akımının en önemli temsilcilerinden. Burnley efsanesinin kurucusu olan Coyle, 2007'de yönetmeye başladığı Lancashire ekibini 2009-2010 sezonunda Premier Lig'e çıkartmayı başardı ve Ocak ayına kadar herkesin takdirini toplayan bir takım haline getirdi. Coyle'nin, Burnley'i bıraktığı 2010 Ocak'ında The Clarets ligde 14. sırada yer alırken, Coyle'den sonra, 5 aylık periyotta takım yalnızca 3 galibiyet alabildi ve 18. olarak ligden düşmekten kurtulamadı. Burnley'den sonra Bolton'da izlediğimiz teknik adam, Bolton'la çıktığı ilk 4 maçında mağlubiyet almayarak önce kulübü düşme hattının üzerinde tutmayı başardı, ardından, lig sonuna kadar aldığı 6 galibiyetle gelecek sezon ne kadar önemli işler yapabileceğini göstermiş oldu.

Bitirirken Coyle'nin bu sezon imza attığı iki önemli başarıyı bir kaç cümle ile özetlemeye çalışalım:

1- Bolton Wanderers'in bu sezon ligde kalmak içi topladığı toplam 39 puanın 25'inde Owen Coyle'nin imzası var. Ocak ayında göreve başlayan teknik adam, Bolton'da sezon sonuna kadar 24 maçta görev yapmış ve bu 24 maçtan 25 puan çıkarabilmiş. Bu performans ilerde Coyle'nin adını daha çok anacağımızın göstergesi gibi.

2- 2009-2010 sezonunda, Burnley 33 yıl sonra tekrar İngiltere'nin en üst düzey liginde mücadele etmeye hak kazanırken takımın başında Owen Coyle vardı ve ligin henüz 2. haftasında Turf Moor'da Manchester United'i mağlup eden Burnley'in 33 yıl sonra aldığı ilk "büyük" galibiyete de önderlik ediyordu. Maçı canlı olarak izlemiştim ve şunu söyleyebilirim ki, Burnley o gün United'ı Turf Moor'un çimlerine gömmüştü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder